За въпроси и поръчки:
0894484447

Да декантирам или да не декантирам

Apr/ 7/2020

Да декантирам или да не декантирам

За всички любители на божествената напитка, които тепърва навлизат в дебрите на сервирането на вино, декантирането обичайно е забулен в мистицизъм ритуал. Основната функция на декантирането е да се отстрани утайката. Тя не представлява опасност за здравето, но да си признаем гледката на чаша вино с утайка на дъното не е приятна. От друга страна интерес будят не само декантера, но и всички останали аксесоари придружаващи процеса на сервиране на виното. И тук се заражда въпроса да декантирам или да не декантирам виното.

Но да започнем от началото

А началото е подготовката на бутилката и нейното отваряне. Ако сме подготвили бутилка с по-младо вино ще ни е достатъчно само да я оставим в изправено положение за кратко. Но когато говорим за вино на определена възраст вече е необходимо да му дадем понякога и няколко дни, за да може утайката бавно и без големи сътресения да слезе на дъното на бутилката.

Какво е декантер

Името на съда идва от френски език и означава в буквалния си превод преливам, оставяйки утайката. За употребата на декантера има данни още от древността, като през годините за неговото изработване са се използвали и благородни метали, бронз или керамика.  По време на Ренесанса започва масовата му изработка от стъкло, а формата е на стомна с тясно гърло и широко дъно. Обемът е най-малко 0,750 мл или една стандартна бутилка вино. Декантерът се ползва също и като съд за сервиране на виното.

Следва отварянето на бутилката

Това е моментът, в който трябва да решим дали трябва да декантираме виното или искаме само да го аерираме. По правило на декантиране подлежат всички вина, който имат утайка, независимо от тяхната възраст или когато във виното са попаднали частици от корковата тапа. Не по-малко важно е да се остави виното да се аерира или с други думи да подиша. Контактът с въздуха помага на ароматите да се отворят и вкусът да се заобли.  Често чрез него могат да се отстранят и някои недостатъци в аромата – например лека миризма на запарено. Правилото тук е, че се аерират само вина без утайка.

А защо трябва да има и свещи

Запалвайки свещ преди за започнем с наливането на виното в декантера си осигуряваме допълнителен източник на светлина. По този начин ще имаме възможност да видим, когато утайката доближи гърлото на бутилката и това е моментът да преустановим наливането. Приема се, че виното което трябва да остане в бутилката е не повече от половин чаша. Правилното място за поставяне на свеща е под рамото на бутилката. Ако я поставим под декантера от нея първо няма да има смисъл и второ и по-важно е, че така виното ще бъде подложено на загряване, което буквално разваля вкусовите му качества.

Температурата

Един от немаловажните моменти при декантирането е запазването на подходящата температура на виното до момента на сервирането му. При белите вина е възможно да поставите декантера в съд, пълен с лед и студена вода. При червените запазването на идеалната температура на сервиране е малко по-трудно. Първото, което трябва да направите, е да не слагате декантера до източник на топлина. Можете също да го потопите в друг, по-голям съд, пълен с вода, чиято температура да регулирате. За целта ще ви трябва термометър за вино. Ще трябва малко да си поиграете, но си заслужава.

Кои вина подлежат на декантиране

Всяко вино ли подлежи на декантиране? На практика почти всички вина могат да бъдат декантирани. Единствената и най-важна препоръка е да не се декантират вина на възраст над десет години. Смята се, че техният букет, който е бавно трупан, отслабва бързо в контакт с въздуха. Ако все пак се налага да бъде декантирано такова вино се препоръчва това да бъде направено точно преди неговата консумация.

Белите вина рядко имат склонност да образуават утайки и декантирането по-често се препоръчва в случаите, когато сме го преохладили. Едно кратко и контролирано излагане на въздух прекрасно ще разкрият ароматичния потенциал на виното и ще му дадат възможност да достигне до подходящата температура за консумация.

Изключително интересен факт е, че някои хора избират да декантират и шампанско. За едни това е неприемливо, защото именно мехурчетата са „магията“ на шампанското и по този начин те ще бъдат безвъзвратно изгубени. Но ако говорим за едно достолепно и отлежало шампанско, където мехурчетата са омекотени почти до шепот, декантирането не би нанесло чак такава вреда и не би унищожило толкова мехурчетата, колкото би допринесло за разкриването на комплексността на това вино.

И последно

На последно място, но не и маловажно е почистването на декантера. Никога не почиствайте декантера с препарати, защото специфичната му форма затруднява отстраняването на остатъчната миризма. По-достъпният метод за почистване е използването на натрошен лед и сол, а един класически метод е използването на перли от неръждаема стомана.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Всичко за виното

Полезно

Да декантирам или да не декантирам

Да декантирам или да не декантирам

За всички любители на божествената напитка, които тепърва навлизат в дебрите на сервирането на вино, декантирането обичайно е забулен в мистицизъм ритуал. За всички любители на божествената напитка, които тепърва навлизат в дебрите на сервирането на вино, декантирането обичайно е забулен в мистицизъм ритуал. 2020-04-07T10:52:39-03:00 Да декантирам или да не декантирам

За всички любители на божествената напитка, които тепърва навлизат в дебрите на сервирането на вино, декантирането обичайно е забулен в мистицизъм ритуал. Основната функция на декантирането е да се отстрани утайката. Тя не представлява опасност за здравето, но да си признаем гледката на чаша вино с утайка на дъното не е приятна. От друга страна интерес будят не само декантера, но и всички останали аксесоари придружаващи процеса на сервиране на виното. И тук се заражда въпроса да декантирам или да не декантирам виното.

Но да започнем от началото

А началото е подготовката на бутилката и нейното отваряне. Ако сме подготвили бутилка с по-младо вино ще ни е достатъчно само да я оставим в изправено положение за кратко. Но когато говорим за вино на определена възраст вече е необходимо да му дадем понякога и няколко дни, за да може утайката бавно и без големи сътресения да слезе на дъното на бутилката.

Какво е декантер

Името на съда идва от френски език и означава в буквалния си превод преливам, оставяйки утайката. За употребата на декантера има данни още от древността, като през годините за неговото изработване са се използвали и благородни метали, бронз или керамика.  По време на Ренесанса започва масовата му изработка от стъкло, а формата е на стомна с тясно гърло и широко дъно. Обемът е най-малко 0,750 мл или една стандартна бутилка вино. Декантерът се ползва също и като съд за сервиране на виното.

Следва отварянето на бутилката

Това е моментът, в който трябва да решим дали трябва да декантираме виното или искаме само да го аерираме. По правило на декантиране подлежат всички вина, който имат утайка, независимо от тяхната възраст или когато във виното са попаднали частици от корковата тапа. Не по-малко важно е да се остави виното да се аерира или с други думи да подиша. Контактът с въздуха помага на ароматите да се отворят и вкусът да се заобли.  Често чрез него могат да се отстранят и някои недостатъци в аромата – например лека миризма на запарено. Правилото тук е, че се аерират само вина без утайка.

А защо трябва да има и свещи

Запалвайки свещ преди за започнем с наливането на виното в декантера си осигуряваме допълнителен източник на светлина. По този начин ще имаме възможност да видим, когато утайката доближи гърлото на бутилката и това е моментът да преустановим наливането. Приема се, че виното което трябва да остане в бутилката е не повече от половин чаша. Правилното място за поставяне на свеща е под рамото на бутилката. Ако я поставим под декантера от нея първо няма да има смисъл и второ и по-важно е, че така виното ще бъде подложено на загряване, което буквално разваля вкусовите му качества.

Температурата

Един от немаловажните моменти при декантирането е запазването на подходящата температура на виното до момента на сервирането му. При белите вина е възможно да поставите декантера в съд, пълен с лед и студена вода. При червените запазването на идеалната температура на сервиране е малко по-трудно. Първото, което трябва да направите, е да не слагате декантера до източник на топлина. Можете също да го потопите в друг, по-голям съд, пълен с вода, чиято температура да регулирате. За целта ще ви трябва термометър за вино. Ще трябва малко да си поиграете, но си заслужава.

Кои вина подлежат на декантиране

Всяко вино ли подлежи на декантиране? На практика почти всички вина могат да бъдат декантирани. Единствената и най-важна препоръка е да не се декантират вина на възраст над десет години. Смята се, че техният букет, който е бавно трупан, отслабва бързо в контакт с въздуха. Ако все пак се налага да бъде декантирано такова вино се препоръчва това да бъде направено точно преди неговата консумация.

Белите вина рядко имат склонност да образуават утайки и декантирането по-често се препоръчва в случаите, когато сме го преохладили. Едно кратко и контролирано излагане на въздух прекрасно ще разкрият ароматичния потенциал на виното и ще му дадат възможност да достигне до подходящата температура за консумация.

Изключително интересен факт е, че някои хора избират да декантират и шампанско. За едни това е неприемливо, защото именно мехурчетата са „магията“ на шампанското и по този начин те ще бъдат безвъзвратно изгубени. Но ако говорим за едно достолепно и отлежало шампанско, където мехурчетата са омекотени почти до шепот, декантирането не би нанесло чак такава вреда и не би унищожило толкова мехурчетата, колкото би допринесло за разкриването на комплексността на това вино.

И последно

На последно място, но не и маловажно е почистването на декантера. Никога не почиствайте декантера с препарати, защото специфичната му форма затруднява отстраняването на остатъчната миризма. По-достъпният метод за почистване е използването на натрошен лед и сол, а един класически метод е използването на перли от неръждаема стомана.

Сравнение на продукти